Cele 19 facultăți ale Universității din București au primit, în sesiunea iulie 2024 de admitere la programele de licență, 42.892 de candidaturi pentru cele 10.997 de locuri scoase la concurs; Astfel, concurența la nivelul întregii universități este de 7,09 candidaturi pe loc la buget. 392 de elevi campioni sportivi, olimpici internaționali și internaționali au ales să-și continue studiile la Universitatea din București, făcând din UB universitatea favorită a campionilor.
La nivelul programelor de licență oferite de facultățile Universității din București, cea mai mare concurență a fost, în sesiunea de admitere iulie 2024, la programul de studii Limbi moderne aplicate de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (61,9 candidați / loc la buget), la programul de studii Marketing de la Facultatea de Administrație și Afaceri (36,07 candidați / loc la buget), la programul de studii Cibernetică economică de la Facultatea de Administrație și Afaceri (24,34 candidați / loc bugetat), la programul de studii Tehnologia informației de la Facultatea de Matematică și Informatică (19,44 candidați / loc la buget), la programul de studii Chimie farmaceutică de la Facultatea de Chimie (18,68 candidați / loc la buget), precum și la programul de studii Psihologie – Științe cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (18,28 candidați / loc la buget).
De asemenea, și în cazul programelor de masterat, Universitatea din București reprezintă, ca și în anii anteriori, o opțiune de studiu pentru un număr semnificativ de candidați. Astfel, cea mai mare concurență s-a înregistrat la programele de masterat ale Facultății de Matematică și Informatică (4,15 candidaturi / loc la buget), ale Facultății de Psihologie și Științele Educației (3,78 candidaturi / loc la buget), ale Facultății de Administrație și Afaceri (3,77 candidaturi / loc la buget) și ale Facultății de Chimie (2,2 candidaturi / loc la buget).
Viitorii studenți vor învăța la prima universitate din România în ceea ce privește angajabilitatea absolvenților și reputația în rândul angajatorilor
Universitatea din București este prima universitate din România în ceea ce privește rezultatele angajabilității absolvenților (Employment Outcomes) și reputația în rândul angajatorilor (Employer Reputation), conform ultimei ediții a Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2025, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic la nivel mondial. Pentru indicatorul care vizează rezultatele angajabilității absolvenților (Employment Outcomes), Universitatea din București este poziționată în primele 235 de universități din lume din 1.503 de instituții care au fost incluse în clasamentul din acest an, în timp ce pentru indicatorul care vizează reputația în rândul angajatorilor (Employer Reputation), Universitatea din București se situează pe poziția 462 la nivel internațional.
***
Universitatea din București a împlinit anul acesta 160 de ani de la înființarea prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.
Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.
Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.