• +4 021 305 97 30
  • office@g.unibuc.ro
  • Șoseaua Panduri, nr. 90, București

Absolvenții Universității din București, cel mai bine plătiți angajați din România

10 noiembrie 2022

Conform datelor din REVISAL, raportat la media salariilor absolvenților universităților comprehensive

Universitatea din București este prima instituție de învățământ superior comprehensiv din România, după gradul de angajabilitate și veniturile obținute de absolvenți: 17.692 de lei, salariul mediu obținut de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică. Totodată, Universitatea din București se situează în primele 200 de universități din lume și singura universitate din România prezentă în topul angajabilității absolvenților.

Conform celor mai recente date corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), absolvenții Universității din București au cele mai mari salarii din România, comparativ cu absolvenții celorlalte universități comprehensive românești. Concret, absolvenții UB obțin, la 5 ani de la absolvirea studiilor, un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei.

Mai mult decât atât, în domenii precum Informatică sau Drept, salariile medii obținute de absolvenții Universității din București se ridică la 17.692 de lei și, respectiv, 7.400 de lei.

Totodată, Universitatea din București își menține, și anul acesta, poziția de lider printre instituțiile de învățământ superior comprehensiv din România în ceea ce privește gradul de angajabilitate al absolvenților. Astfel, rezultatele clasamentului QS World University Rankings – Sustainability 2023, care poziționează Universitatea din București pe primul loc la nivel național în subdomeniul „Employability & Opportunities”, vin să reconfirme prestigiul de care se bucură Universitatea din București în rândul angajatorilor, aceasta situându-se printre primele 200 de universități din lume în ceea ce privește performanțele obținute de absolvenți. Pentru indicatorul „Alumni Outcomes”, Universitatea din București ocupa, în clasamentul QS Graduate Employability Rankings 2022, locul 191 la nivel mondial.

Mai adăugăm că Universitatea din București este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds – Graduate Employability Rankings 2022, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de rezultatele și angajabilitatea absolvenților. În ceea ce privește clasamentul QS – Sustainability 2023, Universitatea din București se situează pe prima poziție la nivel național și în subdomeniile Impact of Education și Sustainable Research.

„Dată fiind multitudinea topurilor și clasificărilor internaționale, uneori relevante, alteori inconsistente, universitățile au din ce în ce mai mult nevoie de criterii valabile și obiective în ceea ce privește procesul de învățare și activitatea academică. Un astfel de criteriu relevant este calitatea absolvenților, de cele mai multe ori măsurabilă în angajabilitatea și nivelul de competitivitate și de salarizare al absolvenților. Piața muncii, fie că ne referim la companii private, fie la zona nonprofit, la cercetători și profesori sau la practicieni de orice fel, este locul competiției impersonale în care sunt angajați și sunt plătiți corespunzător cei mai buni și mai eficienți absolvenți. Din perspectiva noastră, comparația pe domenii a angajabilității și salariilor este singurul clasament ce nu poate fi contestat pentru că măsoară rezultate și nu mijloace”, a remarcat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Informatica, Dreptul, Psihologia și Științele Educației, printre domeniile în care absolvenții UB au salariile cele mai mari

Conform datelor corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), dezvoltat pe baza Chestionarului Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior (CNAAIS), Universitatea din București are cel mai bine plătiți absolvenți dintre universitățile comprehensive, cu un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei – mai exact 5.595,5 lei, la 5 ani de la absolvirea studiilor. În topul salariilor obținute de absolvenți, Universitatea din București este urmată de Universitatea de Vest din Timișoara și de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro) este gestionat de UEFISCDI.

Dacă la nivelul tuturor domeniilor școlarizate, salariul mediu obținut de absolvenții Universității din București este de aproximativ 5.600 de lei, absolvenții Facultății de Matematică și Informatică au, în medie, un salariu de 17.692 de lei. Salariul maxim înregistrat în Chestionarul Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică a UB este de 33.171 de lei.

În ceea ce privește absolvenții Facultății de Drept a UB, salariul mediu obținut de aceștia și declarat în Chestionarul Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior se ridică la 7.400 de lei, în timp ce salariul maxim este de 17.808 lei.

De asemenea, absolvenții Facultății de Psihologie și Științele Educației a UB obțin, conform datelor agregate de UEFISCDI, salarii medii de aproximativ 5.500 – 6.000 de lei: pentru domeniul Psihologie, salariul mediu este de 5.958 de lei, iar cel maxim de 14.529, în timp ce pentru domeniul Științe ale educației, salariul mediu este de 5.667 de lei, iar cel maxim de 10.202 lei.

„Universitatea din București și-a asumat de-a lungul anilor misiunea adaptării procesului de învățare la cerințele și nevoile pieței de muncă. Pornind de la premisa că integrarea rapidă a absolvenților pe piața muncii este principala sarcină pe care o universitate trebuie să o îndeplinească și cea mai importantă datorie față de studenții săi, Universitatea din București a dezvoltat în ultimii ani zona parteneriatelor atât cu diverse companii private, cât și cu organizații nonprofit, asigurând studenților săi oportunități reale și aplicate de practică. Ca atare, nu este o surpriză pentru noi că topul angajabilității și salariilor dovedește că absolvenții noștri reușesc cu prisosință să câștige în multe domenii competiția pentru cele mai bune și mai bine plătite poziții din diverse companii și organizații, aducându-și astfel contribuția la dezvoltarea societății românești”, a adăugat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Reușitele absolvenților Universității din București, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional

Peste 58% din candidații admiși în avocatură sunt absolvenți ai Facultății de Drept a Universității din București. Astfel, în urma comunicării rezultatelor la examenul de primire în profesia de avocat și de admitere în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților aferent anului 2020, 83 dintre cei 143 de candidați care au fost declarați admiși la acest examen sunt absolvenți ai Facultății de Drept a Universității din București.

De asemenea, aproape jumătate dintre candidații admiși în 2022 la Institutul Național al Magistraturii sunt absolvenți ai Facultății de Drept a Universității din București. Astfel, din totalul de 284 de candidați admiși, 132 sunt absolvenți ai Facultății de Drept a UB, reprezentând un procent de 46,47% din total. Reușita din 2022 se înscrie în linia ascendentă din ultimii ani, când rezultatele absolvenților Facultății de Drept a Universității din București s-au situat între 33-38% începând cu anul 2016. La precedentul concurs, desfășurat în perioada septembrie 2019 – februarie 2020, procentul de absolvenți ai Facultății de Drept a UB care au ocupat unul dintre posturile scoase la concurs de Institutul Național al Magistraturii a fost de 42,72%.

Absolvenții Facultății de Matematică și Informatică a UB, fondatori ai unora dintre cele mai cunoscute companii IT din România și din lume

Cofondator și director general al UiPath, Daniel Dineș, absolvent al Facultății de Matematică și Informatică a UB, a ajuns românul cu cea mai mare avere, prin pachetul de circa 21% pe care îl deține din producătorul de roboți software. UiPath, compania pe care o deține alături de Marius Tîrcă, a fost listată, începând cu 21 aprilie 2021, pe Bursa din New York. În 2018, la propunerea Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, Daniel Dineș a primit, în cadrul celei de-a doua gale a Premiilor Senatului UB, distincția pentru „Alumnul anului”.

De asemenea, tot la Facultatea de Matematică și Informatică a UB a absolvit și Florin Talpeș, cofondator și CEO al Bitdefender, cel mai exportat produs românesc după volum, care protejează datele digitale a peste jumătate de miliard de utilizatori din toată lumea.

Cu o istorie de aproape 160 de ani și un prestigiu confirmat constant, Universitatea din București manifestă o preocupare continuă atât pentru modernizare curriculară și pedagogii inovative, cât și pentru deschiderea către colaborarea cu mediul public și privat, în vederea asigurării unei strânse legături cu piața muncii.

ADMITERE UPDATE

Ultimele noutăți legate de #admiterea2023 la UB