Universitatea din Bucureşti se mândreşte cu o cultură studenţească foarte puternică, prin existenţa celor 18 asociaţii studenţeşti reunite în ASUB, precum şi a filialelor unor asociaţii studenţeşti internaţionale.

Acestea organizează, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, evenimente, concerte, campanii, conferinţe, iar studenţii îşi aduc constant contribuţia prin activităţi de voluntariat, dând dovadă de implicare şi spirit de echipă.

Ei sunt o sursă inepuizabilă de energie, iar UB le sprijină proiectele, oferindu-le resursele necesare ca acestea să prindă viaţă.

Prin testimonialele lor, studenţii Universităţii îţi transmit câteva sfaturi şi impresii referitoare la viaţa de student la UB.

Întrebări mi-am pus de mică:  Cum ar fi dacă aș avea o afacere alături de familia mea? Ce-ar fi dacă aș reuși?

Și fără să conștientizez prea mult am început.

Astfel, am optat pentru Facultatea de Administrație și Afaceri, specializarea Administrarea Afacerilor, în ciuda locului de olimpic național pe care îl aveam în domeniul pedagogiei. De ce am făcut asta? Pentru că am avut un sentiment puternic de a urma dorința inimii.

Alege ce simți că este bine pentru tine și te face fericit! Decis și făcut. Și iată-mă că acum urmez în continuarea studiilor de licență, programul de master Business Consulting.

Această facultate îți oferă direcții diverse de dezvoltare și învățare și te pune fără îndoială în fața unor oportunități extraordinare de a cunoaște și de a te dezvolta. Trebuie să răspunzi pozitiv și să alegi ce îți este inconfortabil, de ce îți este teamă, pentru a câștiga cel puțin un pariu cu tine. Și credeți-mă că șansele și oportunitățile pe care această facultate ți le oferă sunt numeroase și cu impact pozitiv pentru cei interesați.

Ce consider eu că ar trebui să știi, tu, ca viitor student  al Facultăţii de Administraţie şi Afaceri: că ai parte de un colectiv profesoral dispus să te ajute, să-ți ofere sprijin, îndrumare în drumul ales; oportunitatea de a participa la o diversitate de conferințe, concursuri, olimpiade, workshopuri; ai posibilitatea să te implici în acțiuni de voluntariat – fie că dorești să faci parte din cercuri mai restrânse până la a fi membru în asociația de studenții a facultății (ASSA) sau în asociația universității (ASUB)- toate îți oferă modalități de formare personală și profesională și te fac să trăiești studenția la cote maxime din perspective diferite.

Toate acestea mi-au oferit și încă îmi dăruiesc frumusețea și specificul studenției prin oamenii pe care i-am cunoscut și de la care învăț neîncetat.

Gustă din toate și alege ce ți de potrivește. Doar așa îți vei da seama cu ce gust vrei să rămâi!

 

Iuliana Caravețeanu

anul I Master, Facultatea de Administrație și Afaceri

Am ales specializarea Marketing din cadrul Facultății de Administrație și Afaceri pentru că voiam o schimbare. Spun schimbare pentru că vedeam o imagine a mea, proiectată în viitor și făcând parte din acest domeniu, care impune, din punctul meu de vedere, ieșirea din zona de confort și faptul că poți fi expus unor situații de decizie extreme.

În cei doi ani petrecuți aici, sunt fericită să pot afirma faptul că am avut profesori care pot fi considerați adevărați lideri de opinie, care pot să îți deschidă ochii asupra unor elemente teoretice cu o foarte bună aplicabilitate într-o viitoare carieră și care ne-au solicitat activ o gândire critică.

“A ști, a face și a fi”. Așa se pot rezuma cursurile de la ora 14:00, de la care plecam încărcată de energie pozitivă. Tot aici am învățat că în viață e important să fim creatori de contexte, nu doar să jucăm un rol într-un context creat de alții pentru noi. Avem puterea de a fi creatori ai propriilor jocuri existențiale.

Activitatea mea în asociația studențească reprezentativă din cadrul facultății a avut influență considerabilă asupra procesului meu de formare și dezvoltare personală și profesională. Aici s-a creat contextul social de care orice student are nevoie. Tot aici, reprezentarea studențească de calitate a devenit un domeniu de real interes pentru mine.

Mihaela Ștefan

anul II licenţă Marketing, Facultatea de Administrație și Afaceri

Când începi facultatea, pornești cu adevărat pe drumul în viață. Primii pași în această lume nouă sunt cei mai grei. Este perioada de acomodare cu tot ce este nou, dar extrem de interesant. Este perioada în care începi să descoperi și să cunoști oameni noi. Socializarea este un punct cheie pentru a reuși să te acomodezi.

De asemenea, îți trebuie perseverență și bună dispoziție. Facultatea pentru mine înseamnă muncă, evoluție, dar și libertate. Ai în sfârșit libertatea de a te dezvolta și de a-ți construi propriul drum de unul singur. Te confrunți cu multe piedici, dar după ce reușești să duci la bun sfârșit ce ți-ai propus, satisfacția este pe măsură.

Am ales Facultatea de Biologie deoarece am avut pasiune pentru această materie încă de mică și acum am ocazia să studiez exact ce-mi place. Facultatea aceasta este foarte dificilă, dar nu imposibilă. Este un deschizător de drumuri, oferindu-ți multe oportunități în carieră, indiferent de specializare. Aici ai ocazia să studiezi lucruri uimitoare despre natură și totodată să descoperi, sub îndrumarea profesorilor, câte zaharuri se află de fapt în sucul tău sau despre legea lui „Ecler”. Dacă ești curios să afli cât de rapid acționează o enzimă sau câte specii de trandafiri există, îți recomand această facultate.

Sfatul meu pentru viitorii studenți, indiferent de facultate, este să aibă grijă la alegeri și să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor! Urmați-vă visele!

Antonia Mîndroiu

anul II licenţă Biochimie, Facultatea de Biologie

Facultatea de Biologie reprezintă pentru mine un mediu potrivit pentru dezvoltarea mea atât pe plan profesional, cât si personal, fiind una dintre cele mai interesante si provocatoare facultăţi din cadrul Universităţii din Bucureşti, fiind totodată o facultate grea, ce impune seriozitate și cere respect.

Ca studentă la biochimie am dobândit experienţă atât la lucrările practice realizate în laboratoarele facultăţii, la cele din platforma de  cercetare, cât și  în cadrul Asociaţiei Studenţilor Biologi. În ceea ce priveşte experienţa în laborator, cea mai mare parte am dobândit-o în timpul stagiilor de practică în Departamentul de Biochimie și Biologie moleculară, unde am învăţat de la lucruri de bază până la lucruri mai complicate precum extracţia de ADN, tehnici de polimerizare în lanț sau cromatografie. Toate acestea m-au ajutat să dobândesc abilități necesare lucrului în laborator. Prin activitatea desfăşurată în cadrul asociației, am descoperit că îmi place să mă implic în proiecte, să ajut atunci când este nevoie și să lucrez în echipă, alături de oameni deosebiţi, cu mare experienţă în domeniu, oameni care m-au inspirat și mi-au dat sfaturi utile.

Sunt multe de spus despre cât și cum te poate influența facultatea aceasta în bine, cel puțin pentru mine așa a fost și este în continuare. Constituie un mediu bun, bun pentru tinerii ce vor să se autodepăşească și să spargă barierele impuse de anumite prejudecăți, reușind astfel să descopere prin intermediul facultății o multitudine de oportunități pentru viitorul lor.

Contează, însă, foarte mult să fii atras de acest domeniu al biochimiei, deoarece este unul cu o activitate solicitantă, cu un program încărcat, ce te pune la încercare si te testează în multe situații, dar care îți oferă, de asemenea, satisfacții pe măsură. Am întâlnit aici foarte mulți oameni pasionați de ceea ce fac, care știu să te îndrume și să îți explice când ai nevoie, astfel încât să faci lucrurile cu drag.

Nițu Mădălina Ana Maria

anul II licenţă Biochimie, Facultatea de Biologie

În trei ani recunosc că m-am schimbat mai mult decât mă așteptăm, în mare parte datorită facultății, dar și din perspectiva vieții de student aflat într-un oraș nou.

Din punctul meu de vedere, cel mai greu lucru de realizat este să îți gestionezi eficient timpul: când să te distrezi, când să lucrezi și când să iei o pauză doar ca să îți odihnești mintea. Fiecare facultate în parte își are dificultățile. În cazul domeniului ales de mine, acesta implică multe ore petrecute în laborator, iar la fel ca în orice alt domeniu, fără dedicare și obiective, rezultatele apar greu.

Facultatea pe care am ales-o m-a ajutat să-mi dezvolt o gândire analitică și mi-a format o privire de ansamblu față de toate fenomenele ce mă înconjoară. indiferent de natura lor; totul în timp ce mă pregătește pentru o profesie pentru care am dobândit o pasiune și mai mare.

Unui student aflat la început de drum îi pot cere sa fie responsabil față de el însuși, dar numai atât, căci eu sunt de părere că viața nu trebuie trăită după cum spun alții. Trebuie să realizezi multe experimente până vei găsi ceea ce funcționează pentru tine și orice s-ar întâmpla, la fel ca în chimie, sistemele toate tind spre o stare de echilibru.

Bujor Alexandru-Mihai

anul III licență, Facultatea de Chimie

Sunt studentă în anul II la Facultatea de Chimie a Universității din București și am privilegiul de a fi prima generație de la secția de Chimie Medicală. În momentul în care mi-am depus dosarul nu eram sigură de ce vreau să fac în viitor și eram destul de speriată de ceea ce urmează.

Am ales Facultatea de Chimie știind că nu voi reprezenta un simplu student, licențiat, printre alte sute; urmează să fiu chiar printre cei 30 de chimiști din prima generație de Chimie Medicală din țară. Astfel, da, suntem puțini chimiști, spre deosebire de celelalte domenii; eu consider că acest detaliu reprezintă un avantaj. Cu timpul descopăr domeniu peste domeniu în care îmi pot găsi un loc de muncă bine plătit, precum criminalistică, laboratoare medicale, controlul calității în cosmetice, produse alimentare etc.

Din punct de vedere al materiilor studiate, nu este ușor, dar nici imposibil. Prin muncă și interes, sesiunile vor decurge fără probleme. Profesorii sunt înțelegători și dornici să te ajute să descoperi tainele chimiei. Încă din prima lună de facultate m-am implicat în voluntariat și am ajuns să iubesc această parte a studenției. La noi se spune că Facultate de Chimie creează chimiști, ASC-UB creează oameni. Este o experiență ce merită trăită din plin și asociată facultății, nu va exista niciodată monotonie.

Mie îmi place aici și de un an și jumătate nu regret alegerea făcută. Te aștept și pe tine, pasionatule de chimie, în lumea aceasta fascinantă.

Florentina Olănescu

anul II licenţă Chimie Medicală, Facultatea de Chimie

Sunt unul dintre oamenii care şi-au ales mai întâi profesia şi apoi facultatea.

Am crezut ani de zile că voi fi un procuror, împrumutând pentru acest vis câteva concepţii din seriale americane. Ulterior, am aflat ce trebuie să faci pentru a fi procuror. Facultatea de Drept. Am luat-o ca un dat.

Am ales Universitatea din București şi, după o admitere „criminală” , am ajuns unul dintre studenții UB, unul dintre studenții la Drept. Greul abia acum începea. Informaţii prea noi, cămin, oraș nou şi nu prea, crearea unor prietenii. Dar aceste greutăți au înseamnat şi bucuria acestor 3 ani: informaţii noi care să te facă să iubeşti atât de mult ceea ce faci încât să simţi că spulberi un mit al învăţatului la drept măsurabil în kg de cărți/zi (sincer, e mult spus spulberi, doar diminuezi amploarea învăţatului, tot mult e), căminul care te-a înarmat cu rezistență, răbdare, colegialitate, inventivitate, oraşul încă nou şi nu prea (farmecul lui), iar prietenii au venit şi au rămas alături (#eroiimei).

Acum, decizia prinde rădăcini. Lumea aceasta prinde contur şi pot spune că dacă ar fi să o iau de la capăt, aş alege tot dreptul, dar cu mai puţin patos pentru a fi procuror şi mai deschis către alte profesii din domeniul juridic. Câteva sfaturi pentru viitorii studenți în 5 lecții:

Lecţia nr. 1: Crede în ceea ce ai ales și acceptă că uneori te poți înșela. If you are meh with it then change it.

Lecţia nr. 2: În studenţie ai ocazia să fii 100% tu însuţi și tot să găsești oameni care să îţi fie prieteni. Strange friends everywhere.

Lecţia nr. 3: Bariere are doar parcarea. Tu poţi să faci orice ca să stăpânești domeniul tău. Read, work, understand, repeat.

Lecţia nr. 4: Sesiunea este pentru note mari, burse, Grozăveşti. Restul anului este pentru viitorul tău. Choose your thing and try to be the best. Then choose a back-up plan.

Lecţia nr. 5: Du-te la cursuri şi seminare. S-ar putea să îl găseşti pe omul asemeni căruia ţi-ai imaginat că vei fi. „Fură ca un artist” şi adaugă tuşă personală. Find him, use his work and become better.

Bonus: Nu căuta să fii în competiţii. Fă echipe. Nimeni nu îţi „va fura” locul. If your team is not the best, at least you are together.

Mult succes. Salutări din Grozăvești.

 

Marius Sima

anul III, Facultatea de Drept

Acest domeniu m-a atras dintotdeauna, deoarece îmi plac lucrurile palpabile, dar și să înțeleg fenomenele care se întâmplă în jurul nostru, pentru că tot ceea ce ne înconjoară se bazează pe legile fizicii.

Le sugerez tuturor celor care cred că se simt atrași de științele exacte să nu ezite, pentru că Facultatea de Fizică oferă toate condițiile dezvoltării personale și profesionale, care, din punctul meu de vedere sunt cele mai importante în atingerea succesului.

Cristina Alexandra Constantin

Facultatea de Fizică

„Ce faci cu facultatea asta în viață?” este întrebarea pe care tot o primeam atunci când am ales să le spun celorlalți că urmează să îmi depun dosarul aici. Unii chiar încercau să facă în așa fel încât să-mi schimb decizia, dar în zadar.

Am făcut această alegere din două mari motive. Unul – pasiunea mea pentru geografie și pentru descoperirea diversității lumii înconjurătoare. Iar cel de-al doilea motiv a fost lărgirea orizontului cunoașterii. Mi-am dorit foarte mult să înțeleg relația „trecut-prezent-viitor” a acestei planete și a mediului înconjurător. Și am considerat că specializarea cea mai potrivită, unde pot înțelege și unde pot învăța cât mai mult despre toate acestea, este Geografia Mediului.

Pe lângă cele menționate mai sus, oamenii de aici sunt un alt motiv pentru care am continuat să vin cu plăcere la facultate. Și când zic „oamenii de aici” mă refer atât la studenții cu care ți-ai petrece timpul toată ziua și toată noaptea, cât și la o mulțime de profesori care reușesc să te atragă către această știință și cu care poți vorbi cam orice, nu doar aspecte legate de materia predată.

Astăzi, după aproximativ jumătate de an de la începerea anului universitar, pot spune că am învățat că, de fapt, geografia este parte din viețile noastre, că este extrem de important să simți și să îți placă ceea ce înveți, dar și faptul că trebuie să faci zilnic câte ceva, ca să devii mai bun în domeniu. Și să nu uităm de distracție. E la fel de importantă pentru menținerea unui echilibru. Iar oamenii de aici chiar știu cum să se distreze.

Facultatea de Geografie a fost și va fi una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat până acum.

Giorgiana Barbu

anul I licenţă Geografia Mediului, Facultatea de Geografie

Facultatea de Geografie este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat.

Trei ani și jumătate încărcați cu informații, prieteni și amintiri. Nu găsesc a mi se potrivi altă facultate în afară de aceasta.

Geografia nu am ales-o din pasiune, ci din curiozitatea de a afla ce se întâmplă în jur.

Primul șoc pe care l-am avut ca și student au fost cursurile. Nu m-a prevenit nimeni că acestea durează 100 de minute, nu 50. Am reușit însă să supraviețuiesc și să mă acomodez.

Anul I a fost dominat de sintagma ,,Vreau să salvez planeta!”, mai mult în glumă. Mi-am dorit să fiu aici și să învăț, am început prin a pune cât mai multe întrebări și prin a-mi oferi răspunsuri.

În cadrul facultății vei găsi profesori care își transformă cursurile, le mută din amfiteatru în teren și care apelează la metode non-formale de predare pentru ca tu să înțelegi mai bine. Profesori pregătiți, adevărați profesioniști în domeniu și dornici de a da mai departe cunoștințele acumulate.

Suntem  recunoscuți pentru cele mai frumoase și memorabile aplicații practice din cadrul Universității. Cel mai așteptat moment al anului, o săptămână în care studenții se mută în teren și descoperă România cu ochi de geograf. Tot timpul ni-l petrecem călătorind alături de colegi și profesori.

Un sfat pentru tine? Pentru o viață studențească sănătoasă, fă voluntariat! Încă de la începutul facultății am îmbinat cursurile cu voluntariatul în cadrul Asociației Studenților Geografi. Aici am cei mai buni prieteni și cele mai frumoase aminitiri, aici am făcut lucruri la care nici măcar nu visam.

 

Alina Simion

anul I Master Evaluarea Integrată a Stării Mediului, Facultatea de Geografie

Încă din liceu mi-au plăcut mult geografia și geologia și întotdeauna mi-am dorit o meserie inedită, de maximă importanță pentru mediul înconjurător și care să mă țină mereu „în priză”.

Decizia a fost strict a mea, nu m-am lăsat influențată de nimeni (și așa vă sfătuiesc și pe voi să faceți în alegerea facultății voastre). Aici am simțit că îmi este locul și nu regret deloc această decizie.

Până acum au fost cei mai frumoși ani pentru mine. Materiile sunt diversificate, bine structurate și interesante, astfel încât este imposibil să te plictisești și să nu dorești să afli mai mult.

Practicile organizate sunt foarte utile în aprofundarea cunoștințelor studiate din timpul anului universitar și lucrul cel mai frumos este faptul că îți vei forma o altă viziune asupra mediului înconjurător, înțelegând procesele formatoare ale acestuia.

Profesorii sunt cei mai buni mentori, foarte dedicați acestui domeniu și mereu dispuși să te ajute în orice situație (am considerat acest lucru cel mai important de până acum).

De asemenea, fiind membră a Asociației Studenților Geologi și Geofizicieni, pot spune din proprie experiență, că voluntariatul îți deschide noi perspective, te ajută enorm în dezvoltarea ta personală și profesională, dar și să  legi cele mai frumoase și durabile relații de prietenie.

Sfatul meu pentru viitori studenți este să se ghideze după propriile instincte în alegerea facultății, în funcție de materiile care le plac și de care sunt interesați, să se implice în cât mai multe activități și proiecte, deoarece acestea vor contribui semnificativ la dezvoltarea lor personală.

Ana Bărbătei

licenţă Inginerie Geologică, Facultatea de Geologie și Geofizică

Am ales Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universității din București datorită pasiunii mele pentru domeniul geologiei, geografiei și istoriei.

Pot spune că am făcut o alegere excelentă, facultatea este extraordinar de interesantă, fiecare curs sau laborator învățându-te informații noi.

Vei fi pregătit într-un mediu academic adecvat, profesorii sunt oameni care au experiență științifică, cât și de muncă.

Viața de student pe care ți-o oferă facultatea este una foarte diversificată, oferindu-ți locuri la peste 8 cămine ale Universității, îți acordă dreptul la o părere prin Asociația Studenților Geologi și Geofizicieni asupra tuturor nemulțumirilor legate de facultate.

Sistemul de învățământ este foarte bine închegat de practicile trimestriale pe care le facem odată, fixând astfel informațiile explicate la cursuri, seminarii și laboratoare.

Sfatul meu pentru viitorii studenți este să aleagă o facultate la care să se ducă cu plăcere și să aibă totodată în vedere și utilitatea ei.

Facultatea ar trebui să o aleagă fiecare, nu părinții, nici prietena sau prietenul, este o decizie prea importantă de lăsat pe mâna altcuiva decât a ta.

Mihai Adrian Vlăsceanu

licenţă Inginerie Geologică, Facultatea de Geologie și Geofizică

Pentru mine, Facultatea de Istorie înseamnă a doua casă. Este locul în care m-am obișnuit să petrec foarte mult timp.

Am ajuns să vin la facultate cu zâmbetul pe buze, știind că voi găsi oameni veseli, fiecare având povestea sa și pasiunile proprii. Știu că plec de aici cu un bagaj de cunoștințe și o nestăpânită sete pentru curiozități.

Am știut că aici este locul meu încă din prima clipă când am pus piciorul în acest loc și, acum, după atâtea experiențe, nu mă mai pot vedea altundeva.

Istoria îți formează spiritul critic pentru a face față realităților.

Ana-Maria Lupea

anul II licenţă Istorie, Facultatea de Istorie

Aventura mea la Facultatea de Istorie a început cu ziua în care am fost să-mi depun dosarul, complet nedumerită şi speriată de ce o să urmeze și, fiind pe scările facultății, am simţit că mi-am găsit drumul potrivit și locul care îmi lipsise până în acel moment.

Odată cu începerea anului universitar mi-am cunoscut colegii care urmau să-mi fie familia cu care voi creşte în următorii ani. Profesorii mi-au depășit toate așteptările și au devenit îndrumătorii noștri.

La început nu credeam că o să fac față, însă am învățat câte ceva din fiecare experiență și oportunitate cu care m-am întâlnit, iar într-un final toate lucrurile s-au dovedit a fi constructive. Cel mai important aspect al facultății sunt studenții care creează atmosfera tipică de apropiere și conștientizare a faptului că ne aflăm toți la început de drum.

Un alt ajutor foarte important a fost Asociația Studenților de la Istorie „Dacia” care ne-a sprijinit cu toate problemele pe care le întâmpinăm și ne-au făcut să ne simțim foarte bine primiți, ne-au ajutat cu înscrierea, cu cazarea în cămine, cu acomodarea și pe lângă toate acestea am participat la o mulțime de activități distractive organizate de ei.

Privind acum în trecut, pot spune că sunt sigură de decizia pe care am luat-o, iar mediul academic este cu totul și cu totul deosebit.

 

Alexandra Nedelcu

anul II licenţă Relații Internaționale și Studii Europene, Facultatea de Istorie

Am terminat Facultatea de Litere și cred că ceea ce m-a atras cel mai mult la acest master este diversitatea și modul în care răspunde provocărilor pe care mi le pun singură. Practic, pe parcursul anilor de licență am făcut parte din mai multe proiecte care vizau mentalitățile și cultura de masă, așa că m-am gândit să merg pe această filieră culturală. De ce la istorie și de ce acest master? Deoarece mi se părea și s-a confirmat acest lucru, că solicită foarte mult studentul, pune un mare preț pe interactivitate și pe originalitate. Îmi place atunci când mediul în care mă învârt este unul creativ și care îmi permite să am păreri, argumentate bineînțeles, dar păreri proprii, subiective.

Recomand acest master pentru studenții care caută continuu și care vor să se depășească, care își doresc să-și lărgească orizontul, pentru că, fără doar și poate există această lărgire de orizont. Lucrăm cu idei, lucrăm cu mentalități, lucrăm cu această cultură de masă în toate domeniile sau oricum în majoritatea domeniilor. Acest master nu poate să fie o pierdere, riscurile sunt minime și provocările pe măsură.

Corina Taraș

anul I, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

Sunt student în anul I al programului de master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă. Sună foarte complicat, dar de fapt sună foarte frumos, chiar acesta a fost primul motiv pentru care am ales acest program de master. Inițial m-a aras denumirea Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, fiindcă poate să însemne absolut orice, iar după aceasta chiar am făcut un mic research despre master. Pe lângă faptul că are marele avantaj de a fi în cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, recunoscută pe plan internațional, mai este și faptul că este foarte distractiv să înveți materiile de la programul acesta de master, pentru că, cel puțin din punctul meu de vedere, la cursuri abordăm aceleași subiecte pe care oricum le abordam cu prietenii mei la bere, ceea ce este extraordinar, este ceva absolut fantastic. În sensul că, dacă vrei să vorbești despre filmele lui Quentin Tarantino și despre violența din filmele lui și ce poate să exprime, poți să vorbești despre asta și să o cercetezi științific sau dacă vrei să te legi de chestii serioase, despre Revoluția pașoptistă și influența culturală a elitelor, poți să faci exact asta. Este un domeniu foarte, foarte vast și cred se aplică oricărui domeniu pe care vrei să îl studiezi.

Pe lângă faptul că este un domeniu vast și poți să-ți găsești o pasiune la care să nu simți că muncești atunci când îți faci temele pentru master, și profesorii sunt foarte, foarte deschiși la minte. Probabil cei mai deschiși la minte profesori pe care i-am întâlnit în activitatea mea academică de până acum și nu o spun doar ca să dea bine la cameră, chiar așa este și am rămas complet surprins.

Acest masterat este potrivit pentru absolut oricine, de exemplu, eu sunt absolvent al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, sunt militar. Nu are la prima vedere nici o legătură cu acest lucru, dar de fapt din pură pasiune sau chiar și din punct de vedere practic, este foarte potrivit acest master pentru absolut oricine. Dacă vrem să fim mai pragmatici, ca urmare a promovării examenului de disertație o să avem parte de specializări inclusiv în domeniul jurnalismului, muzeografiei și culturii. Specializările sunt multiple și instituțiile cu care acest master ține legătura sunt numeroase și pot să ofere o gamă largă de activități practice, pragamatice.

Vali Rupa

anul I, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

De ce am venit aici? Din toată oferta pe care o are Facultatea de Istorie, masteratul acesta este cel mai nebun și cel mai nonconformist dintre toate. Dacă vrei să studiezi în cadrul Facultății de Istorie și nu-ți place să respecți reguli foarte stricte, atunci poți să vii la noi la mentalități. Eu mă ocup de teatru și de noul val de regizori de teatru, iar aici cred că este mediul cel mai fertil unde pot să continui această cercetare. Licența mea a fost despre regia de teatru și spectacolele făcute după anul 2000. Am pus accent foarte mult pe non-conformismul din teatru.

Tocmai pentru că și în teatru apreciez nebunia și nonconformismul, am căutat un program masteral care să pună accent tocmai pe aceste puncte. Nu îmi place deloc rigiditatea.

Ovidiu Iordache

anul I, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

Am ales acest master deoarece mi-au plăcut foarte mult prezentările despre acest master. Acesta mă ajută să merg mai departe cu cercetările, având în vedere că mă voi axa pe studii tradiționale în mentalitatea colectivă, mai exact despre portul tradițional într-un sat din județul Suceava, unde încă se mai fac nunți în constumul tradițional, aceasta fiind o regulă a zonei.

Recomand acest masterat tuturor, celor de la filologie în general, fiindcă este un master creativ, interactiv, în care poți să-ți dezvolți ariile de gândire și de percepere a societății.

Niculina Diana Sandu

anul I, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

Acest master a constituit un punct de interes pentru mine, deoarece l-am considerat mai atipic. Este un master concentrat către film și are o deschidere foarte mare și foarte largă spre alte domenii cum ar fi Orientul Extrem. Îți oferă oportunități foarte bune mai ales atunci când îți dorești să te cunoști pe tine și dorești să cunoști oameni ca tine. Personal, cred că acest master ar trebui să fie de căutat pentru persoanele care consideră că sunt mai speciale și au o gândire altfel decât cei din jurul lor.

Pe mine mă pasionează mentalitatea persoanelor din Orientul Extrem, din Japonia și felul în care aceștia reușesc să coopereze cu anumite modele de gândire pe care noi nu le întâlnim în societatea noastră. Cercetarea în programul de licență a fost centrată pe România, dar mă gândesc să o schimb deoarece am găsit idei mult mai interesante în cadrul acestui master și doresc să le dezvolt și să văd unde mă duc.

Mădălina Elena Dominteanu

anul I, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

Motivul pentru care am ales acest master este deschiderea culturală pe care o oferă, dar și pasiunea mea pentru domeniul vizualului și istoria contemporană. Eu studiez diverse elemente ce țin de vizual, cu precădere filmul în epoca contemporană. Acest program de master îmi oferă instrumentele necesare pentru a putea avansa pe calea cercetării mele, ceea ce îmi dă un sentiment de profundă satisfacție, cursurile fiind cu adevărat fascinante. În cadrul masterului sunt organizate evenimente culturale în care sunt implicați studenții, conferințe, dezbateri, seri de film, toate acestea fiind un mediu deosebit în care studenții pot fi creativi și liberi în exprimare.

Vă recomand acest program de masterat, dacă doriți ceva inovativ și unic în peisajul universitar din București.

Diana Moise

anul II, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

Acest program de master are o deosebită însemnătate pentru mine, fiindcă aici visele și pasiunile mele au prins viață. În acești doi ani, la masteratul de Mentalități am întâlnit oameni aparte, profesori care cred cu tărie în visele studenților și investesc timp și energie împreună cu aceștia pentru a menține vie pasiunea și evoluția pe calea studiului. Deschiderea profesorilor pentru nou, cultivarea diferenței dintre oameni ca supremă dovadă a frumuseții diversității vieții, precum și prezența unei mentalități lipsite de rigiditate fac ca acest master să fie pentru fiecare tânăr un prilej de afirmare, de dezvoltare a propriei viziuni asupra viitorului.

Recomand acest masterat, cu mare drag, tuturor celor care sunt veșnic curioși și dornici de a-și răspunde propriilor întrebări, precum și de a-și găsi noi întrebări care să le deschidă noi direcții de dezvoltare.

Mircea-Adrian Gorunescu

anul II, master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie

Experiența mea ca student n-a început cu mult timp în urmă, dar în doar câteva luni mi-a schimbat viața din multe puncte de vedere.

Timpul petrecut în facultate m-a ajutat să evoluez, mi-a oferit șansa să descopăr domeniul care mă fascinează cel mai mult, istoria, și cu ajutorul oamenilor foarte bine pregătiți pe care i-am întâlnit aici sunt sigură că voi avea ocazia să-mi construiesc o carieră în acest domeniu și să devin cea mai bună versiune a mea.

 

Adelina Tudor

anul I licenţă Istorie, Facultatea de Istorie

Ritmul alert al Bucureștiului ne întră în sânge, ambiția și competitivitatea devenind din ce în ce mai mari și parcă n-am mai putea trăi altfel. Viața de student o simți cu adevărat când locuiești în cămin și înveți să faci tu tot, cu alea două mânuțe de care mamei ii era milă să le obosească acasă, dar care așa vor învăța să facă din nimic ceva măreț. Dacă mai vrei să ai și succes, cu adevărat, o să îți iei un job part-time, o să îți cauți un internship și astfel lucrurile se complică, iar viața ta se transformă în una de adult, unde mai pui că trebuie să faci toate astea în nebunia Bucureștiului sau cum spunem noi: „unde și să treci strada îți ia cel puțin 5 minute”.

N-am uitat de facultate. La Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, lucrurile, din punctul meu de vedere, stau puțin diferit în comparație cu alte facultăți puțin mai teoretice. Aici oamenii din domeniu vin să te învețe nu numai în teorie, ci și practică, ce înseamnă să fii om de Comunicare, Jurnalist sau om de Publicitate și interesant este că, în ciuda specializării tale, vei învăța din toate. Avem în fața noastră (îl citez pe Domnul C.) „fosile” care ne împărtășesc din cariera lor îndelungată, dar avem și oameni tineri care ne aduc în față experiențele lor actuale deoarece toți sunt (cum spunem noi) „din domeniu”. Din domeniul ăsta care niciodată nu îți dă voie să te plictisești pentru că mereu se reinventează și te surprinde.

Să fii student în „orașul de unde se dă ora exactă”, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, te face să fii special. Man, you are the hero!

 

Camelia Moldoveanu

anul II licenţă Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

De ce am ales Facultatea de Limbi și Literaturi Străine? Sincer, nu știu. Desigur, mi-au plăcut dintotdeaua limbile străine, dar acesta nu este un motiv pentru a face o facultate, căci puteam foarte bine să urmez cursuri la un centru de limbi străine sau să fac pregătire în particular. Cred că am făcut pur și simplu ceea ce „trebuia” la momentul respectiv. După terminarea liceului trebuie să mergi la facultate, nu? Ei bine, nu neapărat, dar ce alternativă poți vedea la 18-19 ani?

Ți se pare logic să faci o facultate, fiindcă așa ai văzut la cei mai mari decât tine și așa fac cei de vârsta ta acum. În plus, încă din clasa a zecea te întreabă toată lumea „la ce facultate vrei să dai?”, „ce vrei să faci mai departe?”. De unde să știi la 16 ani răspunsul la întrebarea „ce vrei să faci cu viața ta”? Sincer, eu nu am știut, așa că am ales o facultate care nu mă limitează, care, în concepția mea, nu-mi decide neapărat soarta și viitoarea viață profesională, căci nu eram pregătit pentru a lua o astfel de decizie.

După părerea mea, avantajul absolvirii Facultății de Limbi și Literaturi Străine constă în faptul tu decizi dacă aceasta va reprezenta o carieră (profesor, traducător, interpret, scriitor) sau un atu, un as în mânecă ce îți va fi de folos în viitor – cunoașterea a două limbi străine (cu toate că la facultate acestea sunt mult mai greu de învățat decât în afara ei).

De asemenea, mai sunt două aspecte deloc de neglijat la această facultate, cele care m-au și încurajat să continui cu un program de master după absolvirea ciclului de licență.

În primul rând, studenții de la limbi străine pot profita cel mai bine de bursele ERASMUS – ce altă modalitate mai bună să-ți însușești o limbă străină decât să o vorbești cu nativi chiar în țara lor? Eu știu din proprie experiență care sunt avantajele unei astfel de burse în străinătate, fiindcă am fost plecat în Moscova în primul semestru din anul I de master.

În al doilea rând, în toți acești ani la FLLS mi-a fost alături Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (ASLS), care m-a învățat cel puțin jumătate din lucrurile pe care le știu acum atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Această asociație reprezintă cu succes studenții și se încearcă mereu, prin activitatea sa, să facă o facultate mai bună.

 

Mihai Lucacs

Facultatea de Limbi și Literaturi Străine

De ce am ales acastă facultate?

La început mi-a fost puțin mai greu, mai ales din cauza schimbării și a mutatului din provincie tocmai în mijlocul capitalei, fără vreun sprijin sau fără vreun prieten de acasă, dar pe parcurs am reușit să mă acomodez și chiar să îmbrățișez cu nerăbdare noua mea viață de student la Litere. Încă mă văd în anul I, o mică boboacă, intrând pentru prima dată în clădirea Universității și încercând să-mi caut sala de curs în multitudinea de săli și de amfiteatre, un lucru dificil, dar și amuzant pentru fiecare proaspăt student. Emoțiile rămân mereu în suflet când mă gândesc la primul contact cu profesorii, la primele cerințe, la noii colegi pe care i-am întâlnit, dar mai ales, la prima sesiune, la stresul care m-a cuprins, la nopțile nedormite, apoi la bucuria de a trece cu brio toate examenele, un lucru pe care îl consideram imposibil atunci.

Viața ca studentă la Litere este solicitantă, dar deosebit de frumoasă fiindcă pășești în universul critic al cărților, al elementelor ce țin de morfologia, sintaxa și lexicul unei limbi, înveți să comunici mai elevat, dar și să te autocorectezi sau să descoperi greșeli de exprimare mult mai ușor decât erai obișnuit.

Atunci când ajungi la facultate, majoritatea studenților aleg căminul ca loc pentru cazare și mărturisesc cu multă pasiune că viața la cămin este unică, te schimbă și te face să trăiești momente extraordinare pe care cu greu le vei uita vreodată. Personal, îi îndemn pe viitorii studenți să aleagă să locuiască la cămin, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, doar pentru a experimenta cu adevărat ce înseamnă traiul „la comun” deoarece vă garantez că amintirile vor fi de neprețuit.

Studenția nu reprezintă doar partea teoretică prin mersul la cursuri și învățat, ci înseamnă descoperire, noutate, interacțiune, petreceri, nopți albe, dar și formarea unor prietenii care s-ar putea să dureze o veșnicie!

 

Diana-Alexandra Burghiu

anul III licenţă Limbă română-Limbă engleză, Facultatea de Litere

Am ales Facultatea de Litere, şi, mai precis, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice, pentru că atunci când a trebuit să aleg încotro mă îndrept la sfârşitul clasei a XII-a, dintre toate descrierile facultăţilor, aici m-am regăsit cel mai mult.

Fiind pasionată de citit, nu m-au speriat toate părerile celor din jur care spuneau că va fi foarte greu. Deși este o specializare diferită, față de cele tipice ale Facultății de Litere, aceasta totuși se încadrează cumva între toate celelalte.

Aici este locul potrivit pentru cineva care dorește să intre în lumea publicității, a PR-ului sau în general, în lumea comunicării. Înveți încă de la primele cursuri să faci diferența între comunicarea din spatele ghișeului de informații și comunicarea de relaţii publice (PR). Cursurile au atât o parte teoretică, foarte utilă, care te ajută să înțelegi baza disciplinelor, însă, cel mai important, au şi o parte practică. Pe lângă stagiul de practică pe care îl desfășurăm, cursurile sunt predate de oameni cu experiență, care au lucrat în toate aceste domenii despre care ne vorbesc.

Din punctul meu de vedere, facultățile din cadrul Universității din București sunt foarte frumoase, poate chiar din prisma faptului că sunt încărcate de istorie. Însă sala de lectură a Facultății de Litere mi se pare una dintre cele mai frumoase locuri, unde orice student trebuie să ajungă, pentru că te face să stai și să citești aici de plăcere.

În ceea ce priveşte viața de student, acesta este cea mai frumoasă parte din viața unui om, din punctul meu de vedere, asta dacă știi cum să îți organizezi timpul. Este important să știi să îmbini distracția cu munca, pentru a avea parte de o studenție de neuitat.

Si daca ar fi să le dau un sfat viitorilor studenți, acesta ar fi că ei trebuie să profite de fiecare oportunitate care le apare în cale, să se implice în cât mai multe activități pentru că vor avea de învățat din orice, există o lecţie în spatele oricărei activități.

Camelia Lepădatu

anul II licenţă Comunicare și Relații Publice,, Facultatea de Litere

Dorinţa de a studia informaţia la un nivel ridicat, prestigiul de care se bucură Universitatea din Bucureşti şi posibilităţile oferite atât de instituţie, cât şi de acest oraş, au constituit principalele motive pentru care am ales să urmez Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UB.

Consider că facultatea mi-a oferit impulsul de care aveam nevoie pentru a învăţa o multitudine de tehnologii, de a experimenta în diverse limbaje de programare şi m-a ajutat atât în dezvoltarea mea personală, cât şi cea profesională. Proiectul de licenţă, în mod special, a fost cel care m-a pus în situaţia de a-mi aplica cunoştinţele dobândite şi de a găsi soluţia unor probleme într-un cadru real.

Un sfat pe care l-aş oferi oricărui viitor student, indiferent de facultatea aleasă, ar fi să nu se îngrijoreze cu privire la viitorul său. Sunt de părere că, atât timp cât faci ceea îţi aduce măcar un gram de bucurie, lucrurile nu vor mai fi atât de anevoioase, iar problemele nu vor fi de nesurmontat.

Astfel, înscrierea la această facultate a fost o decizie pe care nu o regret, motiv pentru care mai apoi m-am înscris fără reţineri şi la cursurile de masterat oferite de Universitatea din Bucureşti.

 

Paul Porohniuc

master, Facultatea de Matematică şi Informatică

“Și acum ce?” Această întrebare mi se învârtea în cap pe data de 2 octombrie, în prima zi de facultate. Vedeam lucrurile în ceață, încercam să găsesc pe cineva cunoscut în mulțimea de oameni și nu eram sigură de ceea ce îmi poate oferi această facultate.

Acum privesc cu zâmbetul pe buze în spate și sunt mândră de alegerea făcută.Am căpătat încredere în mine și toate grijile de la început s-au preschimbat în noi idealuri și convingeri.

Această schimbare de atitudine se datorează și oamenilor pe care i-am cunoscut, informațiilor pe care le-am asimilat și proiectelor în care m-am implicat.

Facultatea se împarte în două ramuri: Științele Educației (Pedagogie, Psihopedagogie specială și Pedagogia învățământului primar și preșcolar) și Psihologie.

Eu am ales specializarea Pedagogie deoarece am absolvit liceul pedagogic; admiterea se face pe bază de dosar, dar la Psihologie se dă un examen grilă pe baza căruia sunt aleși cei admiși.

Această facultate mi-a arătat că nu există limite ce nu pot fi depășite. O altă mare oportunitate este Asociația studenților din cadrul acestei facultăți, ASPSE, o asociație minunată care integrează studenții; pot spune că este o resursă completă pentru dezvoltare personală și este ca o a doua familie a voluntarilor.

O altă provocare pentru mine a fost mutarea de acasă în camera de cămin. La început am fost reticientă, dar acum nu pot concepe faptul că la anul există posibilitatea de a nu mai sta în căminul din Grozăvești.

La acomodarea mea aici au contribuit și cei din ASUB (Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Bucureşti), oameni care transmit energie pozitivă și care surprind la fiecare pas prin proiecte inovative și legături interpersonale puternice.

Celor ce vor alege să meargă pe drumul pe care merg eu le pot spune că nu este ușor, că vor fi zile în care vor vrea să se dea bătuți și zile în care vor plânge, dar nimic nu se compară cu bucuria că ți-ai atins obiectivele, ți-ai îndeplinit scopul sau în care ai fost la o petrecere alături de cei dragi. Iar acum urmeză să vă puneți întrebarea „Și acum ce?” la care cu siguranță găsiți răspuns între pereții FPSE-ului.

Așa cum am spus, ASPSE-ul livrează o gamă largă de proiecte, printre care și Caravana FPSE, voluntar fiind în acest proiect am mers, alături de alți colegi, în diferite licee din țară și am promovat așa cum am putut mai bine facultatea noastră: Facultatea de Psihologie și Stiințele Educației.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Mereu am considerat că mă aflu printre persoanele care sunt nesigure în legătură cu viitorul lor și probabil că mulți dintre tinerii adulți au parte de aceeași nesiguranță, însă cumva ajungi în locul potrivit și la momentul potrivit. Sunt norocoasă să spun că mă bucur de decizia pe care am făcut-o și sunt sigură că facultatea aleasă o să îmi ofere oportunități pe plan profesional și personal.

Am ales să urmez această facultate datorită interesului pentru dezvoltarea la nivel intelectual, social şi moral datorată pasiunii pentru subiectele ce țin de aflarea intențiilor și dorințelor persoanelor ce au participat intens la modificările pe plan european sau chiar mondial. Dorința de a studia domeniul relațiilor internaționale mi-a fost încă de la început satisfăcută pe deplin datorită interesului demonstrat de către profesorii universitari, iar mediul în care mă aflu zilnic este unul cât se poate de prietenos.

Sfatul meu cel mai mare pentru viitorii studenți este să nu ezite nicio clipă din a căuta cât mai multe oportunități de viitor, indiferent de forma lor. Voluntariatul este, cu siguranță, una dintre ele. Până să ajung la facultate nu știam ce presupune, însă am realizat de cât de multe lucruri te poți bucura datorită lui. Asociația Studenților în Științe Politice a Universității din București este cea care m-a introdus cu adevărat în lumea studenției. Pe lângă persoanele pe care le-am întâlnit aici și experiențele avute până acum, partea cea mai bună vine atunci când te bucuri de munca depusă alături de ei. Proiectele susținute de ASSP-UB sunt în special destinate tinerilor studenți interesați de domeniul științelor politice și vin în ajutorul lor prin îndrumare în carieră, doza de motivație, educație non-formală, conferințe și multe altele.

Așadar, cel mai important factor pentru mine a fost instinctul. Așa am ajuns să am parte de cea mai frumoasa experiență de până acum, de care o să profit în continuare. Mă bucur că am ales să fiu studentă a Facultății de Științe Politice pentru că studiez domenii în care îmi doresc să profesez și, pe lângă asta, mai sunt și factori externi, cum ar fi voluntariatul care te ajută in formarea pe plan social şi personal.

 

Georgiana-Ionela Călin

anul I licenţă International Relations and European Studies, Facultatea de Științe Politice