Universitatea din București a fost aleasă, în sesiunea de admitere iulie 2024, de 392 de elevi campioni sportivi, olimpici internaționali și naționali.
În sesiunea de admitere iulie 2024, 376 de elevi olimpici naționali au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică. Dintre aceștia, 212 au ales Facultatea de Matematică și Informatică, 75 au optat pentru Facultatea de Geografie, 24 au ales Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar alți 21 de olimpici au optat pentru Facultatea de Fizică. De asemenea, Facultatea de Drept a fost opțiunea a 19 olimpici, iar Facultatea de Chimie a fost aleasă de 14 olimpici. Nu în ultimul rând, 3 olimpici au ales Facultatea de Litere, câte 2 olimpici au optat pentru Facultatea de Istorie, pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației și pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, iar la Facultatea de Biologie și la Facultatea de Teologie Baptistă va studia, din toamnă, câte un olimpic.
Acestora li se adaugă 16 campioni sportivi și olimpici internaționali care s-au înscris pentru unul dintre locurile speciale dedicate bursierilor de performanță în programul lansat de Universitatea din București începând cu anul universitar 2023 – 2024. Astfel, ei fac parte din a doua generație de bursieri de performanță ai UB și vor primi burse în valoare de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și, respectiv, 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III), precum și posibilitatea de a ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special.
În total, în sesiunea de admitere iulie 2024, la cele 19 facultăți ale Universității din București au fost depuse 42.892 de candidaturi pentru cele 10.997 de locuri scoase la concurs la programele de licență.
***
Universitatea din București a împlinit anul acesta 160 de ani de la înființarea consemnată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.
Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.
Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.