- SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE
Pentru admiterea 2024, Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București (UB) le propune elevilor care au susținut examenul de bacalaureat 977 de locuri în domenii precum: psihologie, științe cognitive, științe ale educației, psihopedagogie specială, dar și pedagogia învățământului primar și preșcolar, cu predare în limbile română sau engleză. Studenții absolvenți ai studiilor de licență pot alege să aprofundeze aceste domenii candidând pentru cele disponibile 1.005 locuri pentru programele de masterat.
Așadar, vă invităm să descoperiți povestea de succes a lui Petruț Rizea, un învățător format la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB:
„Viața de student? Un drum placat cu emoții diverse. Așa l-aș descrie folosind cele mai puține cuvinte. E o călătorie în care te regăsești sau înveți să te înțelegi altfel, cu puterile și neputințele tale, te accepți mai ușor și lași lucrurile pe care nu le poți controla în seama timpului, ajungând să îți dozezi energia celor care chiar contează pentru tine. Când ești și student la Universitatea din București, ai șansa să pavezi drumul cu o mulțime de oportunități, de la tot ceea ce îți pune la dispoziție aceasta, până la proiecte diverse, concursuri și altele prin care te dezvolți, să crești și câștigi amintiri frumoase și prieteni buni.
Eu sunt Petruț, profesor și student în același timp. Te întrebi cum se poate? Păi, hai să îți povestesc câteva lucruri despre mine. Am urmat cursurile unui liceu pedagogic prestigios, Colegiul Național Pedagogic „Carol I’’, și am intrat în învățământ la vârsta de 18 ani. În primii doi ani am fost educator la o grădiniță pentru copii cu CES, o perioadă dificilă, dar în care am învățat foarte multe lucruri despre ce înseamnă dizabilitatea și ce implicații sociale are ea. În prezent, de 3 ani sunt la stat și predau elevilor din învățământul primar, încercând să echilibrez balanța școală – facultate. Deși volumul de muncă a fost mai mare, ambele domenii s-au întrepătruns și m-am bucurat că am putut aplica cunoștințele învățate de la profesori implicați și pasionați și în clasa mea. Am reușit să exersez o comunicare asertivă cu aceștia și cu părinții lor, le-am înțeles nevoile și am pus accentul pe dezvoltarea lor personală, lucru pe care îl poate vedea oricine la o simplă discuție cu ei.
În 2020, când pandemia începuse să își facă de cap cu viețile noastre, frica era sentimentul ce gravita în jurul meu. Cu oricine vorbeam, auzeam cum se teme sau cât de îngrozit este să mai iasă din casă. Am simțit atunci nevoia să mă îndrept către un mediu universitar în care mentorii noștri să fie umani și empatici, așa cum am simțit eu că sunt profesorii universității noastre. Și nu m-am înșelat. Am intrat la bursă, pe loc de olimpic și următorii trei ani am parcurs cea mai frumoasă, dar și cea mai provocatoare călătorie a vieții mele, o călătorie în care descopeream constant câte ceva despre mine și despre ceilalți.
Primii doi ani de facultate au fost cei mai plini, urmând ca cel de-al treilea să îmbrace totul în haina clarității și să traseze concluziile finale.
Acum sunt student la masteratul de Psihologie Educațională și Consiliere Psihologică. Pot spune că am găsit un master care să cuprindă ambele sfere de interes. Da, aici poți găsi ceea ce-i potrivit pentru tine. Viața de student la Universitatea din București e ceva ce nu aș schimba dacă aș privi în urmă, nici din cele ce m-au bucurat, nici din cele care m-au întristat, fiindcă am învățat multe lucruri utile. Apreciez la UB transparența și seriozitatea cu care își primește studenții, precum și dăruirea cadrelor didactice. Mă bucură foarte mult că este un loc în care nu poți decât evoluezi, o zi de curs nefiind o zi pierdută aici, indiferent de cât de activ sau nu ai fost pe parcursul ei.
Universitatea din București propune peste 21.000 de locuri pentru admiterea 2024. Dintre acestea, 11.200 sunt propuse pentru programele de licență, 8.986, pentru programele de masterat, 111, pentru programele de masterat didactic și 839 de locuri, pentru programele de doctorat. Concursul admitere se desfășoară, pentru programele de licență, masterat și doctorat, în perioada 1 – 26 iulie 2024, iar data-limită de afișare a rezultatelor este 31 iulie 2024. Mai multe detalii sunt disponibile aici, iar mai multe informații despre Facultatea de Psihologie și Științele Educației pot fi citite în broșura de admitere.