Masterul interdisciplinar Istoria Ideilor, Mentalităților și a Culturii de Masă

Facultatea de Istorie și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării organizează, în perioada 10-18 iulie 2017, înscrieri la programul de master Istoria Ideilor, Mentalităților și a Culturii de Masă, urmând ca, între 19-21 iulie 2017 să se desfășoare susținerea proiectului de cercetare. Înscrierea va avea loc la secretariatul Facultății de Istorie (Bd. Elisabeta 4-12).

Modalitatea de admitere poate fi consultată aici.

În acesta an sunt puse la dispoziția candidaților 15 locuri la buget și 25 de locuri la taxă.

Programul de studiu, conceput sub semnul pluridisciplinarității, îmbină calitatea academică cu deschiderea intelectuală și libertatea curiozității, aspirând spre interdisciplinaritate și oferind studenților prilejul interacțiunii cu profesori care ilustrează domenii și abordări diferite, dar deseori complementare.

Masterul își propune să ofere tuturor celor interesați și pasionați de cultura de masă răspunsuri la întrebări precum: Care este istoria și devenirea culturii de masă în ultimele secole? Cum au evoluat ideile și comportamentele umane? Mai este vreo graniță, chiar și fragilă, între cultura elitelor și cultura de masă? Cum se pot defini cultura de masă și masificarea culturală a lumii contemporane? Câte tipuri de popular culture sunt în competiție? În ce măsură secolul XX a fost o epocă a americanizării? Secolul XXI va confirma profețiile sumbre despre dizolvarea post-modernă a culturii și prăbușirea orizonturilor existențiale, sau, după cum sugera Umberto Eco, Apocalipsa va fi amânată?

Dacă doriți să explorați calea spre răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele, dacă vreți să transformați o pasiune într-o carieră, masterul Istoria ideilor, mentalităților și culturii de masă organizat de Facultatea de Istorie și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București este locul potrivit.

Într-o atmosferă lipsită de complexe și deschisă dezbaterilor și ciocnirilor de idei, masteratul oferă posibilitatea de a examina critic produsele culturale ale ultimelor secole, de a le înțelege istoria și potențialul discursiv și manipulator, cu ajutorul unor cursuri axate pe abordări metodologice sau studii de caz, mergând de la antropologia culturală, comunicarea interculturală, relația dintre film și istorie, istoria ideilor, raportul dintre istorie și memorie, transfigurările universului religios în cultura de masă, lumea medievală ca sursă privilegiată pentru cultura de masă, politicul și comunicarea politică în lumea contemporană. Veți avea și multe ateliere practice și prilejuri de interacțiune în instituții axate pe difuzarea culturii de masă.

La capătul unei experiențe de studiu și de formare care se va dovedi deosebită, veți fi posesorii unui capital intelectual care vă va îngădui să alegeți dacă veți continua studiile universitare la nivel de doctorat în practic oricare dintre științele sociale și umaniste, sau dacă veți prefera inserția profesională directă într-una dintre multele instituții care participă la crearea și diseminarea culturii de masă.

Cursuri:

– Cultura de masă. Teorii, concepte şi evoluţii istorice;

– Antropologie culturală;

– Studii vizuale. Film şi istorie;

– Istorie, memorie, mentalități. Concepte și istoriografie;

– Istoriografia istoriei ideilor;

– Teme medievale în cultura de masă contemporană;

– Teme și motive religioase în cultura de masă;

– Tehnici şi practici ale lecturii

– Muzee, cultură de masă și noile tehnologii în societatea contemporană;

– Idei şi mentalităţi economice.

– Cultura de masă şi comunicarea politică contemporană

– Ateliere practice: Mass media şi istoria; istorie orală.

 

Mai multe informații referitoare la programul de master Istoria Ideilor, Mentalităților și a Culturii de Masă, pot fi consultate aici sau aici.

Top