Fizician pentru o zi!

În fiecare an, aproape 10.000 de elevi de liceu din 37 de țări din Europa și Statele Unite ale Americii participă la acțiunile International Masterclass organizate în cadrul a mai mult de 160 de instituții de învățământ superior sau de centre de cercetare pentru a descoperi misterele fizicii particulelor. Anul acesta, ele au loc în perioada februarie – martie și pentru prima dată se vor desfășura și la Măgurele.

„Știința e mai aproape de noi” decât ne-am putea aștepta.

În epoca digitală, accesul foarte ușor la tehnologia de cel mai înalt nivel tinde să pună în umbră progresul realizat de domeniile științifice care au susținut dezvoltarea acestor tehnologii în general și de cel al fizicii, în special, accentul deplasându-se în mod evident către nevoile și provocările sociale, culturale și economice ce derivă din exploatarea acestora. Cercetătorii din domeniul fizicii sunt convinși că pot ajuta și la rezolvarea acestor nevoi, folosind instrumentele și soluțiile dezvoltate în studiul fenomenelor din fizica particulelor elementare precum: metodele statistice, rețelele neuronale, analizele multivariante, managementul bazelor de date, calculul în rețele distribuite. Acestea ar putea fi ușor extrapolate pentru a produce rezultate interesante și în alte domenii.

Pornind de la aceste premise, Facultatea de Fizică a Universitatii din București și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei desfășoară programul International Masterclasses de popularizare a fizicii în rândul elevilor de liceu în cadrul participării României la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare, Geneva). Acțiunea, sprijinită de către colaborarea LHCb și de International Particle Physics Outreach Group, are loc marți, 19 martie 2013, la Măgurele, în paralel cu evenimente similare, organizate în Marea Britanie, Elveția, Italia și Brazilia.

Pe parcursul acestui eveniment, elevii din clasele IX-XII, alături de participarea la măsurători și analizarea unor date reale achiziționate în cadrul experimentului de energii înalte LHCb, vor lua contact cu mediul universitar și de cercetare de pe platforma Măgurele, având ocazia să audieze cursuri de fizica particulelor elementare și să viziteze obiective de pe platformă. La sfârșitul zilei, ca în orice colaborare internațională, participanții la eveniment se reunesc prin intermediul unei video-conferințe pentru discuții și pentru a pune împreună rezultatele obținute.

Participarea va fi recunoscută prin acordarea de diplome.

Mai multe detalii, aici.

 

Tags: , , , ,

Top