Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti continuă şi anul acesta cursurile gratuite de pregătire pentru elevii de clasa a XII-a care vor susţine proba de Istorie la examenul de Bacalaureat 2020.

Cursurile încep pe 22 februarie 2020 şi vor fi susţinute, în fiecare sâmbătă, în Amfiteatrul Nicolae Iorga (Bdul. Regina Elisabeta 4-12, etajul 1) de profesori din cadrul Facultății de Istorie, dar și de profesori din liceele bucureștene. Iniţiativa s-a conturat din dorinţa de a sprijini pregătirea elevilor în vederea susţinerii examenului de Bacalaureat la Istorie şi de a-i familiariza pe aceştia cu cerinţele şi formatul pentru fiecare subiect de la disciplina istorie.

Cursurile vor continua până la sfârşitul lunii mai, când va fi organizat şi un test final sub formă de simulare a examenului de Bacalaureat.

Activitățile propuse pentru fiecare întâlnire vizează discuţii pe o temă dată, analiza variantelor de subiecte, corectarea temelor pentru acasă (care vor consta în rezolvarea unei variante de subiect de istorie).

Programul complet al cursurilor poate fi consultat mai jos:

22 februarie, ora 9:30
Introducere (prezentarea programului, recomandări stilistice și metodologice privind examenul de bacalaureat).
Prof. Riegler Corneliu

29 februarie, ora 10:00
Romanitatea românilor în viziunea istoricilor – istorici și umaniști despre romanitatea românilor; principalele teorii cu privire la romanitatea românilor și motivele apariției lor.

7 martie, ora 10:00
Autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc (secolele IX-XVIII) – etapele întemeierii Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei; instituțiile medievale (domnia, biserica, sfatul domnesc etc.);

14 martie, ora 10:00
Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediu și la începuturile modernității partea 1 – domnitorii români (Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul); eforturile diplomatice și militare ale acestora de a păstra autonomia țărilor române.

21 martie, ora 10:00
Spațiul românesc între diplomație și conflict partea 2 (sec. XVII-XVIII); Memorii și proiecte de reformă (sec. XVIII- XIX).

28 martie, ora 10:00

Statul român modern de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XIX -XX). România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX Unirea din 1859; domnia lui Alexandru Ioan Cuza; Cucerirea Independenței; Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

4 aprilie, ora 10:00
Secolul XX – între democrație și totalitarism. Ideologii și practici politice în România și în Europa – principalele ideologii din perioada interbelică; căile și metodele prin care aceste teorii s-au impus în diferite țări; evoluția ideologiilor după Al Doilea Război Mondial.

25 aprilie, ora 10:00
România postbelică. Stalinism, național-comunism și disidență anticomunistă – instalarea comunismului; regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și cel al lui Nicolae Ceaușescu; măsuri economice, sociale și politice adoptate în timpul regimului comunist.

2 mai, ora 10:00
România în perioada Războiului Rece – poziția conducătorilor comuniști în războiul dintre democrație și comunism.

9 mai, ora 10:00
Construcția democrației postdecembriste – evenimentele de după 1989; caracteristicile regimului democratic.

16 mai, ora 10:00
Constituțiile din România – caracteristicile Constituțiilor.

23 mai, ora 10:00
Ședință de recapitulare & sesiune de întrebări pe marginea materiei predate.

30 mai, ora 10:00
Test final. Simularea examenului de Bacalaureat.

Mai multe informaţii pot fi consultate pe site-ul Facultăţii de Istorie.

Secţiune accesibilizată pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere