Cum a fost la Zilele Porților Deschise la Facultatea de Litere

În perioada 1 – 3 aprilie 2013, Facultatea de Litere a Universității din București a ieșit în întâmpinarea viitorilor ei studenți – actualii elevi de liceu și nu numai – prin organizarea și desfășurarea evenimentului, devenit deja tradițional, Zilele Porților Deschise. Așezată sub sloganul metaforic Numele mari se formează cu Litere… literele lui Nichita Stănescu, ediția din acest an a evenimentului a avut drept temă centrală aniversarea a 80 de ani de la nașterea „poetului necuvintelor” şi comemorarea a 20 de ani de la dispariţia sa.

Programul, pregătit special, a fost unul interactiv și a cuprins activități precum: cursuri deschise, tururi ghidate, discuții cu profesorii și cu studenții facultății, dezbateri și conferințe tematice și câteva momente artistice. Facultatea de Litere și-a putut face astfel cunoscută oferta educațională 2013 – 2014, care conține șase programe de studii de licență, toate acreditate ARACIS: Limba şi literatura română – limbă și literatură străină, Literatură universală și comparată – limbă și literatură străină, Studii europene, Comunicare şi relaţii publice, Ştiinţe ale informării şi documentării, Asistenţă managerială şi secretariat.

Studenții s-au pregătit de zor pentru a-i primi, de-a lungul celor trei zile, pe mai tinerii lor vizitatori – liceeni care doresc să urmeze unul din programele de licență ale Facultății de Litere, dar, surpriză!, și elevi de gimnaziu. Însoțiți de părinți sau de profesori, aceștia au fost întâmpinați cu brațele deschise și cu toate informațiile necesare care l-ar putea interesa pe orice viitor student. Ghizii noștri – actualii studenți, dar și masteranzi ai facultății – au fost mai mult decât bucuroși să-i poată conduce pe cei mai curioși dintre vizitatori prin clădirea-monument a Literelor bucureştene, în cadrul unor tururi complexe. La finalul vizitei, elevii și liceenii au primit broșuri detaliate, în print şi în format multimedial, ce conţin prezentări ale departamentelor facultății. Și, cum părerea viitorilor noștri studenți contează, vizitatorii au avut ocazia de a lăsa la plecare, pentru gazde, un mesaj cu impresiile lor, pe panourile amplasate special în Holul de Marmură al facultății.

Luni, când am dat startul programului dedicat Zilelor Porților Deschise la Litere-Bucureşti, tinerii noștri vizitatori au putut asista la două cursuri deschise – Istoria reprezentărilor colective și Literatură comparată, fiind invitați să ia parte și la programul special oferit lor: o masă rotundă dedicată poetului Nichita Stănescu − la care au avut intervenţii profesorii facultăţii, precum şi apreciata poetă Ileana Mălăncioiu −, urmată de un spectacol de teatru și de poezie „marca” Voi.Là.Teatru, montat şi interpretat de trupa studențească a facultății.

Marți, studenților noștri li s-au putut alătura vizitatorii facultății în cadrul altor două cursuri deschise: Tehnici și metode de arhivare a documentelor și Bibliografie generală. Liceenii au asistat și la prezentarea programului de studii Științe ale informării și documentării, despre care au obținut multe informații despre cursurile pe care le pot urma, dar și despre stagiile de practică oferite de facultate şi despre perspectivele de angajare.

Miercuri, pe lângă suita de trei cursuri deschise (Metode de cercetare, Pragmatică, Literatură română) și două sesiuni de prezentare a programelor de licență Studii europene și Comunicare și relații publice, la care de asemenea au putut lua parte, vizitatorii noștri au fost invitați și așteptați cu mare drag la cea de-a patra ediție din seria apreciatelor Conferințe VALORILE NOASTRE. În calitatea lui de invitat special al criticului și istoricului literar Eugen Negrici, marele profesor de literatură română, Paul Cornea, cunoscut pentru contribuţiile sale atât la istoria, cât şi la teoria studiilor literare, a povestit despre parcursul său profesional şi despre experiențele personale din anii de liceu și de facultate, despre modelele de viață intâlnite, precum şi despre perioada comunistă; nu în ultimul rând, am putut afla cum arată incitantele sale proiecte de viitor.

La final, liceenii participanți la eveniment au primit mape cu materiale de informare, printre care Ghidul programelor de licență şi Ghidul candidatului – ADMITERE 2013.

Anunțat de Caravana Literelor, care a străbătut şi va străbate în continuare diverse licee din România, evenimentul Zilele Porților Deschise la Facultatea de Litere a fost urmat de prezentarea acesteia la Târgul Educaţiei, organizat de Universitatea din Bucureşti în perioada 4 – 5 aprilie 2013, în cadrul unui stand de promovare a ofertei didactice proprii pentru 2013-2014.

INFORMAŢII DESPRE SPECIALIZĂRILE FACULTĂŢII DE LITERE:

Litere.ro, blog.litere.ro, facebook.com/litere

Persoană de contact: Andreea Nițu

Responsabil Comunicare și Relații Publice

Facultatea de Litere

pr@litere.ro

tel. 0766.279.417

Top